tisdag 25 december 2012

Terapiarbete i garaget

Kasta inte bort gamla lakan - 2012-12-25
Juldagen. Båda barnen är bortresta med sina familjer. Det blåser och är ruggigt ute. M a o ett riktigt innesittarväder utan några som helst obligations.
Men, jag gillar inte att inte göra någonting. Jag styrde därför mina steg ut i garaget. Här finns alltid att göra, om inte annat så kan jag städa, kasta saker som jag inte använt de senaste åren.
Morganen är väl i stort redo för en ny säsong, så inte mycket att pyssla med med den heller. Men så upptäckte jag en plastkasse med gamla lakan, som Eva satt ut i garaget för länge sedan.


Gamla lakan för återvinning.
Dessa brukar jag, när jag är tillräckligt uttråkad, klippa och riva ner till puts- och avtorkningstrasor. Lakanen är gjorda i bomull så en trasa av detta är perfekt för många ändamål. Så, jag satte på radion, hämtade kaffe och satte igång. Efter första lakanet upptäckte jag att jag fick fram 32 putstrasor i storlek
30 x 40 cm, som är en lagom storlek. I plastkassen fanns det fem lakan vilket skulle resultera i 160 putstrasor när jag blev klar.


Rustad för lång tid.
Arbetet tog några timmar, men det var mysigt att stå i det varma garaget och åtminstone göra någonting.

Jag trivs bra hos min Morgan i garaget!

torsdag 20 december 2012

Leather treatment

Garagepyssel - 2012-12-19, 20
Eftersom vädret inte inbjuder till öppetkörande samtidigt som Moggen står på pallbockar så får jag pyssla om den lite istället. Sedan tidigare är den polerad och vaxad men en del återstår fortfarande att göra innan det är dags att låta den vårystert komma ut ur garagets mörker.
Igår bestämde jag mig därför att rengöra läderinredningen i bilen.


Rengöringsmedlet jag använde var Meguiars Leather Cleaner. Det finns i sprayflaska och sprayas direkt på läderytorna, som därefter gnids av med en fiberduk. När jag var klar efter några timmar kunde jag inte upptäcka någon större skillnad, så förmodligen var det inte speciellt smutsigt. Två timmars jobb i garaget var ganska lagom samtidigt som jag ville att ev. kvarvarande fukta skulle få möjlighet att torka.



Men, imorse så var det dags igen. Nu skulle inredningen behandlas med Autoglym Leather Balm, samma preparat som används på Morganfabriken. Krämen applicerades med en speciell svamp och gnuggades in i läderytorna. Det fina är att medlet verkar vara ganska drygt då det inte gick åt så mycket.


Här ser man en viss skillnad mellan kardantunnel och stol.
Började med dörrsidorna och sedan kardantunneln och blev positiv när jag kunde se att det var skillnad på behandlad och obehandlad yta. Uppmuntrad av detta fortsatte jag med resten av inredningen. Det är faktiskt ganska mycket som först ska smörjas in, låta torka och därefter gnuggas av med en bomullstrasa, så det tar sin lilla tid.


Här syns nog skillnaden ännu bättre när man ser
en obehandlad och en obehandlad stol.
Men, vad bra det känns när man ser resultatet!

söndag 9 december 2012

Väder för läsning

Med en bok framför brasan - 2012-12-09
Visst, det går att vara ute. Och, det är oftast tvunget varje dag inte minst för att skotta bort all snö som ideligen rasar ner uppifrån.


Lugnt, varmt och skönt.
Men, med nuvarande väder kan jag ibland kosta på mig att, utan samvetskval för att jag inte gör något nyttigare, sätta mig framför brasan med en bok. Det har resulterat i att jag de senaste veckorna plöjt igenom fem böcker plus en hel mängd av mina tidningar jag prenumererar på. QST, en amerikansk tidning om amatörradio kommer varje månad, Time Magazine kommer varje vecka och handlar mycket om läget i Afghanistan, Egypten och andra ställen i världen, Nostalgia, som också kommer varje månad innehåller mycket om äldre bilar, MC, båtar och samlarprylar och, så måste jag tillstå, läser jag ibland tidningen M, som är ett magasin för kvinnor 50+, som min hustru läser. Den senare tidskriften innehåller mycket intressant om både juridik, resor och annat samtidigt som innehållet nu har kompletterats med material
som även gäller män som är 50+.

Att läsa e-böcker på min nyinköpta iPad var verkligen en positiv upplevelse och något jag kan rekommendera. Om du till exempel läser mycket i sängen på kvällarna, vilket jag gör, så behöver du inte ha sänglampan tänd och därmed inte störa din sovande hustru. Och, istället för att ha med en bunt böcker i väskan när du reser, kan du låna fyra
e-böcker samtidigt på biblioteket. Mycket praktiskt.

Den första och hittills enda e-bok jag läst är "Jag är Zlatan". Den drog jag i mig på två dygn, inte minst beroende på att jag var barnvakt i Viken en fredag ända fram till 0210 en lördagmorgon. Boken var mycket intressant och lättläst och gav dig en inblick i Zlatans uppväxtförhållanden, som kantades av småkriminalitet och missbruk hos delar av familjen. Men, att Zlatan hade en 5:a i matte och 4:or i fysik och kemi i skolan, var ju inte något man hade förväntat sig. Sämre var det nog med betygen i ordning och uppförande, om nu dessa fortfarande existerar.


Ytterligare några nyligen lästa böcker.
Andra böcker som slukats den senaste månaden är "Dehlis vackraste händer", skriven av en Malmöförfattare och journalist. En kille 50+, frånskild med två vuxna barn, arbetar sedan många år som copywriter på en byrå i Malmö och anses helt plötsligt inte önskvärd längre. Av en kompis, som är researrangör, blir han övertalad att följa med på en resa till Indien. Under veckorna där lär han känna en väldigt trevlig indisk kille, som bor hemma hos sin förmögna mamma. Genom honom blir han också bekant med en mycket vacker och väldigt rikt gift kvinna, som han efterhand inleder ett förhållande med. Han beslutar sig för att stanna i Indien och får efter en tid möjlighet att skriva artiklar för flera svenska större tidngar och har därmed hittat en födkrok för att kunna överleva i Indien. Boken är både spännande och komisk och väl värd att läsa, enligt min uppfattning.

Deckare har jag alltid varit svag för och utbudet i denna genre är ju enormt. Jan Mårtensson är ett säkert kort och när man läst några av hans böcker så lär man känna de olika personerna som, nästan alla, återkommer i hans böcker.
För närvarande är jag halvvägs igenom "Då dagboken dog" av Björn Hellberg. Han är känd både från På Spåret på TV och som tenniskommentator. Alla hans böcker utspelar sig i "Staden", som i verkligheten är Laholm där han också är bosatt. Av de böcker av honom som jag läst så har ingen gjort mig besviken.

"Djävulen bär Prada" av Lauren Wiesberger handlar om en ung tjej som nyligen avlagt sin akademiska examen och vars dröm är att en dag få ett jobb på en av de större dagstidningarna i New York. Hon blir anställd som assistent åt den kvinnliga chefredaktören på den kända modetidningen Runway. Efter ett år här är hon nästan garanterad en plats på sin önsketidning. Året på Runway blir en pina då hennes chef visar sig vara en fruktansvärd, odräglig kvinna som kräver att hennes assistent, Andrea Sachs i boken, ska vara till pass i princip 24 timmar om dygnet.
Innehållet baserar sig till viss del på de erfarenheter författaren  gjort under den tid hon arbetade som assisten åt den legendariske chefredaktören på Vogue, Anna Wintour, i New York. Boken har också blivit film med bland andra Meryl Streep i en av huvudrollerna. Läs den gärna, du kommer inte att ångra dig!

Nu är det snart jul och en bok brukar alltid finnas bland julklapparna.
Om inte, så har jag ju min iPad och mitt bibliotekskort!