fredag 11 november 2011

Träff med radioamatörer på SSRA

Föredrag om N1MM - 2011-11-09
En gång i månaden är det möte med klubbmedlemmarna i SSRA (http://www.ssra.se/). Platsen för mötet är i personalmatsalen på Bejoken i Malmö. Skälet till detta är att dels har klubben ingen egen lokal, dels att Bejoken ägs av en av medlemmarna i klubben, SM7TE, Kjell.
Huvudintressen för medlemmarna i denna illustra förening är att köra DX, att medverka i contests, aktivera öar samt CW-operation. Naturligtvis använder medlemmarna också andra moder som SSB, RTTY, SSTV och andra digitala moder i sin jakt på "rara" länder eller för att experimentera.
Det var ganska längesedan jag bevistade något av dessa månadsmöten så det var kul att träffa alla igen. Klubbens möten är oftast välbesökta och trots att medlemsantalet endast uppgår till ett 30-tal så brukar omkring 20 amatörer infinna sig till dessa klubbkvällar.

SM7BIC serverar elegant den goda wienerkransen.
Ett av skälen till att jag deltog på mötet var, förutom kaffe, lite skitsnack och kakorna, att klubbens ordförande Mats, SM7GIB, skulle berätta om hur logprogrammet N1MM fungerar. Det andra skälet var att klubbens QSL-administratör och tillika DL7, SM7DXQ Mats, hade en hel hög nyinkomna QSL-kort med sig till oss medlemmar.


Mats, SM7GIB och bisittaren SM7KJH
förbereder sig för presentationen.
Efter de sedvanliga mötesförhandlingarna så satte SM7GIB igång sina tekniska apparater. Presentationen genomfördes med hjälp av ett antal bilder från datorn, som visades på en stor filmduk, där åhörarna kunde följa hur man använder programmet i contestsammanhang. Nu behöver man inte köra contest för att ha nytta av programmet. Det är också lämpligt att använda i alla smmanhang där det finns "risk" för så kallad pile-up.


SM7DAY, Fred som är en känd ö-aktiverare
lyssnar intresserat på Mats.
Om man till exempel är och kör radio från någon ö, som många är intresserade av att få kontakt med, så brukat det finnas massor, ibland flera hundra, som samtidigt ropar efter den eftertraktade ön. Då gäller det att klara av varje kontakt på rekordtid, precis som i en contest, och då är ett lättarbetat logprogram en stor tillgång.
SM7GIB har, tillsammans med flera av klubbens medlemmar, deltagit framgångsrikt i flera av världens största tester och då använt N1MM när de loggat de körda kontakterna.
När man kör så kallad multi-multi (många stationer som är aktiva från samma QTH ((plats)), så har varje radiooperatör en laptop att logga på. För att alla ska hållas informerade om aktuell ställning och vilka "tunga" DX som finns på olika frekvenser, så bygger man inför testen upp ett nätverk, där alla datorer kan samverka. Att delta i dessa stora tester som mult-multistation kräver därför veckor och ibland månader av förberedelser.


En del av mötesdeltagarna, som snabbt slutade med "skitsnacket"
när Mats började berätta om programmet.
Klubbens contestdeltagande sker oftast från SM7BCX, Yngves QTH i Stenhejdan utanför Ystad. Men även om här redan finns stationära master och lågbandsantenner, så måste trots detta, ytterligare tillfälliga antenner sättas upp, både för sändning och lyssning.
Manualen för N1MM.
Det här programmet, N1MM, är inte bara gratis nedladdningsbart från näter, det innehåller också mängder av finesser, som nästan kräver att man är civilingenjör för att hantera det till sin fulländning.
Själv har jag hittills använt WriteLog när jag kör contest, men överväger nu att börja använda N1MM. Programmet har många användare och i och med det så blir det fler jag kan "antasta" med frågor, när det uppstår något problem eller när jag ska lägga in parametrar etc. Jag blev dock nästan trött när Mats visade mig manualen till programmet. Den hade en tjocklek motsvarande telefonkatalogen för Stockholmsområdet och omfattade 384 sidor. Nu är det väl emellertid så att ska du bara använda programmet hemma i ditt eget shack, så räcker det säkert med att lära dig "basics" genom att läsa ett fåtal sidor. Annars får du göra som jag, ringa någon som kan bättre.
När mötet var till ända åkte jag, med en färsk bunt nya QSL-kort i fickan, tillbaka till Löddeköpinge tillsammans med Göran, SM7DLK och Sture, SM7CHX.
Min egen radioaktivitet har den senaste tiden varit väldigt låg, men efter varje möte så får jag en motivationsinjektion till att köra radio.
Nu går vi mot mörkare tider och då är amatörradion ett intressant och spännande tidsfördriv.
Pröva det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar