lördag 22 oktober 2016

Nu heter det inte packning längre...

...det heter kranbröst - 2016-10-18
Det hade droppat från vår blandare i badrummet några veckor. Konstigt tyckte jag eftersom vi renoverade allt för bara fyra år sedan. Nog ska en packning hålla längre. Någon packning har aldrig bytts i grovköket, där vi haft samma blandare i fyrtio år. 

Hur gör man här?
Då jag som humanist, med mycket begränsade tekniska kunskaper, oftast försöker undvika egna insatser vid sådana här situationer fick jag till slut, trots min ovilja, komma på ett sätt att lösa problemet. Efter ett av veckans besök på gymet, då jag i regel är full av energi vid hemkonsten, var min ambition att fixa läckaget. Det kunde väl inte vara så himla svårt om jag gick metodiskt tillväga.
Första åtgärden fick bli att inhandla nya packningar. Efter att ha tagit reda på att vår blandare var av märket Tapwell tog jag mig ner till Bauhaus, här i byn. De av er som besökt Bauhaus har kanske också konstaterat hur svårt det är att hitta personal, som kan hjälpa dig. Mina erfarenheter är att de nästan medvetet försöker undvika dig som kund, för att slippa besvär. Ok, det var kanske inte riktigt ärligt skrivet, då jag också, vid enstaka tillfällen, även stött på en väldigt engagerad och hjälpsam tjej.
Men om jag skulle ge de ansvariga på Bauhaus ett råd så är det att gå in på Kjell & Co och studera hur deras personal uppträder. Själv blir jag lika positivt överraskad varje gång jag har anledning att besöka denna butik på Center Syd.
Men tillbaka till packningarna. När jag sent omsider hittade någon på Bauhaus, som visste något om dylika artiklar, förklarade han att de inte lagerförde delar till detta varumärke. Speciellt förvånad av svaret blev jag dock inte utan var redan innan besöket på Bauhaus beredd på att jag förmodligen var tvungen att åka till Lindströms VVS i Lomma, som jag vet har nästan allt. Och, mycket riktigt salufördes detta varumärke av Lindströms. De packningar jag var ute efter och som säljaren påpekade hade benämningen kranbröst, skulle jag kunna hämta om några dagar.

Så här ser kranbröst ut.
En av mina golfkompisar, Jörgen Kvant, har ett förflutet som en mycket framgångsrik säljare inom Ahlsellkoncernen. Jag berättade om mina kranbröst för honom, för att höra om han var insatt i denna nya termonologi. "Självklart" sade han, precis som han brukar göra, "men jag kommer inte på rak arm ihåg artikelnumret". Med tanke på hans initierade kunskaper på området och mitt tillkortakommande inom samma område, kom vi överens om att han skulle hjälpa mig vid själva operationen.
Vi bestämde att Jörgen skulle komma i tisdags och för att imponera lite hade jag plockat fram alle de verktyg, som kunde tänkas behövas vi kranbröstbytet. Utöver det hade jag till och med letat fram på nätet och skrivit ut en sprängskiss på hela blandaren. Bättre förberedelser går inte att finna. 
Och, allt gick också bra, dock med den underligheten att varmvattenkranen nu måste vridas åt motsatt håll jämfört med tidigare. Detta är dock en detalj i det hela för nu läcker inte blandaren längre.
Jörgen var under hela operationen ett stort stöd och briljerade lite överlägset med sina kunskaper, även om det var jag själv, det måsta jag faktiskt nämna, som utförde hela arbetet för egen hand.

Under locket till behållaren.
När nu Jörgen ändå var här så kunde jag ju lika bra utnyttja hans kunskaper och långa erfarenhet, också när det gällde toaletten på övervåningen. Jag hade nämligen upptäckt att det hela tiden rann, visserligen väldigt lite, från behållaren ner i toalettstolen. Vi skruvade av knoppen till spolaren och tog av locket till behållaren, för att kunna göra en visuell besiktning. Jörgen joxade lite hit och dit med den långa pinnen som går ner och täcker hålet till toalettstolen, varefter han beordrade mig att sätta på vattnet, som naturligtvis varit avstängt under arbetets gång.

Nej, Jörgen mår inte dåligt, han kontrollerar.
Efter att detta var gjort spolade Jörgen ett antal gånger, för att kunna kontrollera om det fortsatte att rinna efter det att behållaren åter fyllts. Uppfyllda av glädje kunde vi, efter mycket noggranna kontroller, konstatera att det förmodligen bara var den undre förslutningen som hamnat lite snett, eftersom det nu slutat att rinna.

Sjuttiotalsutrustning.
För att vara lite förberedd på ett framtida läckage i grovköket, där jag märkt att jag måsta stänga vreden allt hårdare, tog Jörgen sig även en titt på detta. Både Jörgen och jag var av den uppfattningen att det var själva vreden som skulle kunna dras rakt upp och av för att hitta fram till packningarna.
I dessa blandare är jag nämligen övertygad om att packning heter just packning. Då vi inte, med någorlunda lätthet kunde rubba vreden och inte heller ville ha sönder dem, så lovade Jörgen att konsultera sina kolleger på Ahlsell för att få lite råd om hur vi skulle angripa problemet.

Lite stolta, inte minst jag, över att vi åtgärdat två problem, kom vi överens om att spela golf på Vasatorp redan på torsdag, den enda dag i veckan som det inte skulle regna.

Vi tog avsked av varandra och jag lovade Jörgen, som tack för hjälpen, att försöka låta honom få vinna torsdagens golfrunda.

Det är viktigt med ett nätverk med olika specialister!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar