måndag 29 april 2019

Med Morgans på konstrunda

Annandagen bjöd på 18 mils öppetkörande - 2019-04-22
Någon vecka före påsk kom ett gruppmail från Thomas Svensson i Morganklubben. Han och hans fru
föreslog en Morganträff på Söderslätt, där vi kunde kombinera öppetkörande med besök hos lokala konstnärer, som var aktiva i Konstrundan.

Thomas informerar.
Naturligtvis var vi sugna på att hänga på eftersom vädret skulle bli väldigt bra. Ola och Anita, våra Morgankomisar i Bjärred, var inte nödbedda de heller, så vi träffades vid macken i Borgeby klockan 0900 för gemensam färd till träffpunkten på Söderslätt.
Vi samlades vid Naturgården i Bröddarp klockan 1000. Totalt sju Morgans dök upp och fick lyssna på hur Thomas hade planerat resten av dagen.

En luftig utställningshall där alla konstnärerna fanns representerade.

På gränsen till obscen, men ville nog bara visa vägen ut.
På naturgården fanns en utställningshall, där alla konstnärerna som medverkade i konstrundan fick visa upp ett av sina verk. Med utgångspunkt från detta kunde vi välja de konstnärer vi ville besöka, beroende på vilken typ av konst som besökarna på läppen.
Så, efter en stund spreds de sju Morganbilarna åt olika håll. Tillsammans med Anita och Ola styrde vi kosan mot Steglarpsvägen i Östra Grevie. Här tittade vi in i Längan där Hans Johnfors hade sin utställning. Han sysslade både med måleri och grafik. När vi frågade om tidsåtgång för de grafiska bladen berättade han att en etsning kunde ta fyra månader att färdigställa. När etsningen skulle mångfaldigas så tog det cirka en timme att ta fram varje enskilt grafiskt blad. Intressant att veta för att förstå att de måste ta betalt för sina alster.

Man vet inte när man får mat nästa gång.
Utanför utställningslängan fanns två inbjudande bänkar, på vilka solen flödade. Här passade vi på att ta fram termos och de mackor vi hade förberett innan vi åkte hemifrån. Vi började bli hungriga och visste ju inte när en liknande lämplig plats för en fika skulle dyka upp nästa gång.

Pittoreskt så det förslår.
Kerstin berättar om sina tavlor och hur hon arbetar.
Inte långt därifrån, närmare bestämt på Strölandsvägen 8, också det i Östra Grevie, huserade Kerstin Torssell. Hon ägnade sig åt målningar i olja och akvarell och hade sin ateljé och utställning i ett litet hus plus i ett växthus i trädgården. Att få sig berättat hur konstnären får sina idéer till sina tavlor och hur de går tillväga när de gör något fel är spännande. Det går ju inte bara att enkelt sudda ut det som ska göras om. Men de har sina knep om hur de ska göra, utan att behöva skrota duken eller de ganska dyra ark, som används vid akvarellmålningar.

På väg mot nytt mål.
Efter besöket hos Kerstin var det dags för oss att dra iväg vidare ut på Söderslätt. När vi körde längs vägarna upptäckte vi att rapsen redan börjat blomma så smått. Och av erfarenhet vet man att helt plötsligt är fälten knall gula. Det sker bara på några dagar när det väl börjat.
Det fanns omkring fyrtio konstnärer att besöka, men vi märkte att varje enskilt besök tog sin tid, varför vi inte hann med fler än tre.

Lena i sin ateljé.
Vårt nästa stopp var i Anderslöv. På Rödhakevägen 8 i Anderslöv tittade vi in i en ganska stor villa, där Lena Babiker Mattsson både bor och verkar. Hela övervåningen i villan var byggd just för ändamålet att hysa en ateljé och samtidigt ha utrymme för utställning.

Lena målade i akryl och blandteknik akvarell.
Ganska snabbt upptäckte både Ola och jag att det fanns många tavlor med kvinnor, både med och utan kläder. På frågan varför det var så, berättade Lena att hon var mycket intresserad av den mänskliga kroppen. Och, att det var uteslutande kvinnor berodde på att det var lättare att hitta kvinnliga modeller än män, som dessutom tog mer betalt för att sitta modell.
Min Eva, som själv utövar yoga på sitt gym, upptäckte ett antal tavlor på kvinnor i olika yogaställningar. Hon blev väldigt förtjust i dem och även jag, men tyvärr tog jag ingen bild på dem. På vår fortsatta färd i vår Morgan tyckte jag att det vore en bra present till henne när hon fyller år i juli. Så, det är inte omöjligt att vi gör ett nytt besök hos Lena.

Mycket folk vid Smygehuk.
Nu började emellertid klockan bli mycket, med tanke på att vi skulle träffa resten av gänget i Smygehuk, varifrån vi skulle köra vidare klockan två. När vi kom fram och parkerade, tillsammans med de andra Morganbilarna, så kom det folk och ville prata om och titta på våra fordon. Det är nästan alltid så, när man stannar någonstans och det är alltid lika kul att få berätta för bilintresserade om Morgans historia.

Den här bilen hade jag framför mig hela vägen och det tog lång tid
innan jag kom på vitsigheten med registreringsnumret. Gör du?
När alla nu var på plats så var det bestämt att vi skulle köra karavankörning till träffens sista destination den här gången. I en lång rad lämnade vi Smygehuk och körde på smala fina asfaltvägar upp mot trakterna kring Klågerup.

Några av deltagarna som satte i sig både det ena och det andra.
Klockan tre hade Thomas ordnat så att det fanns lediga bord till oss på Bagarstugan i Vismarlöv. Här erbjuds man, om man vill och orkar, en kakbuffé till det facila priset av 110:-. Här fanns inte bara en mängd olika bakverk utan också Princesstårta. Och, du fick äta så mycket du ville. Kakor och framförallt bakelser är något som jag är mycket förtjust i. Men, om jag satte i mig allt detta så skulle jag få jobba tredubbelt på gymet i flera veckor. Så min starka sjävbevarelsedrift ledde till att jag, med sug i blicken, trots allt avstod från frestelsen och nöjde mig med kaffe och en enkel småkaka.

Dags för hemfärd.
När alla hade ätit sig mätta på kakor, soppa eller räkmackor, som också erbjöds, var det åter uppsittning i våra Morgans, som alla skildes som agnar för vinden, på sina vägar mot olika mål.

Så brukar vi göra när vi skiljs.
Vi som skulle till Bjärred och Lödde, d v s Ola, Anita, Eva och Jag, körde naturligtvis tillsammans.
Vid den stora rondellen mellan Bjärred och Lund finns en nybyggd parkeringsplats. Vi svängde dit ner för att kunna ta ett rejält avsked av varandra innan var och en körde hem till sitt.

En trevlig dag i kulturens tecken!

2 kommentarer:

  1. Sounds like it was a very enjoyable excursion....and wonderful that Winter is over and your Morgan is back in action.
    Chris

    SvaraRadera