måndag 14 augusti 2023

Norra Vram Memorial 2023

 Med Morgan på jubileumskörning 2023-08-06

På dagen, för 90 år sedan, kördes Vram Grand Prix, med start i närheten av kyrkan i Norra Vram. Åskådarskarorna var enorma och totalt cirka 100000 personer följde tävlingen längs bansträckningen. Banan var 29,7 km lång och kördes i 35 varv. Vinnare blev italienaren Brivio i en Alfa-Romeo och fick 10000 kronor för sin prestation. Tävlingen, som var tänkt att bli ett återkommande event, blev dock en engångsföreteelse på grund av en dödsolycka under tävlingen.

                                                            En mjuk inledning på dagen.

Under rätt många år har det arrangerats ett sportvagnsrally till minne av tävlingen. Arrangör har, om inte varje gång så i alla fall oftast, varit den svenska MG Car Club. Detta passade extra bra eftersom bilmärket MG fyller 100 år i år. Starten för dagens rally var förlagd till parken till den gamla prästgården. Ett fyrtiotal engelska sportvagnar, varav nio Morgans, parkerades i grönskan klockan 0900 medan alla besättningar bjöds på kaffe och frallor.

                                                    Nöden har ingen lag - sufflett upp!

Starten gick av stapeln klockan 1000. Rallyslingan, som detta år gick söderut, var cirka elva mil lång där vi vid något tillfälle var nästan tillbaka i Löddeköpinge igen. Under färden från Löddeköpinge till startplatsen i Norra Vram, vid åttatiden på morgonen, var vädret lugnt och behagligt, precis som vid incheckningen och den efterföljande fikastunden. Det kändes därför helt naturligt att köra med taket nere när vi gav oss ut på småvägarna. Men, enligt väderprognosen var sannolikheten för regn framåt förmiddagen ganska stor. Även om meterologerna ofta är ute och cyklar i sina prognoser, så visade det sig emellertid att de just den här dagen så hade de rätt. Lite efter elva började det dugga, något om efterhand övergick till lätt regn, ett regn som ökade efterhand. Efter en stund, med aktiva vindrutetorkare och allt högre hastighet för att inte bli våta, beslöt vi därför försöka hitta ett ställe där vi kunde sätta upp suffletterna.

                                                    Ett vattenhål för flera bilklubbar.

Trots att vi ogärna fäller upp taket, så blir det faktiskt ganska mysigt inne i bilen när det väl är gjort. Sikten blir förstår betydligt sämre, men å andra sidan kan man ta av sig jackorna och sätta på lite värme vilket känns väldigt ombonat. Efter att ha kört omkring på småvägarna ytterligare några mil råkade vi passera kvarnen i Reslöv och bestämde oss för att stanna till.

                          Våfflor till alla plus en korv till Jan-Erik som behövde en sådan, sa han.

Vi har varit där ett flertal gånger på våra Morganutflykter. Och nu när det var lunchdags kände vi att vi nog behövde något i magen. Här serverar man både varm korv, våfflor, kaffe, te och glass. Inne i kvarnen finns också beskrivet i ord och bild hur ägaren själv (förmodligen med viss hjälp) byggt hela kvarnen.

                                Utanför antikaffären fanns en bil av detta ädla märke parkerad.

Vår färd fortsatte därefter i lugnt och behagligt tempo. Bland annat passerade vi både Trollenäs och Trolleholms slott. Precis före Trollenäs slott finns på vänster sida en antik- och kuriosabutik. Här finns det både det ena och det andra man inte visste man behövde, att köpa, för de som inte ofta går tomhänt ur en butik av det här slaget.

                                                    Det var fler än vi som cabbat upp.

Tillbaka till startplatsen i Norra Vram anlände vi klockan halv tre. Prisutdelningen skull ske klockan tre, men när vi kom upptäckte vi att vi var de sista två ekipagen av hela startfältet. Det kanske berodde på att vi gjorde ett stopp och fikade vid Reslövs Kvarn.

                                Två likadan Morgan Roadster med fjorton års åldersskillnad.

Efter prisutdelningen, där vi faktiskt fick priser båda två, och lite avslutande mingel så kändes det lagom att köra hem i det tilltagande regnet. Eftersom vi anlände sist tyckte vi det var på sin plats att vi också åkte därifrån sist.

En trevlig dag i trevligt sällskap!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar