torsdag 6 oktober 2011

Amatörradiosnack med SM7DLK

En regnig dag krävs det lite social kontakt - 2001-10-06


Regnet smattrar mot köksfönstret.
Vi sitter hemma i Görans kök. Det regnar och blåser ute och för att pigga upp oss båda anlände jag med princessbakelser och en lunta QST. När vi sitter där och småpratar ringer en av hans mostrar och pratar lite, bland annat om en morbror till Göran, som är lite över 90 år gammal. Den här gamle mannen har en gång spelat fotboll i Landskrona BOIS, som är Görans favoritlag. Göran, som är välkänd för att aldrig kasta bort någonting, kommer då, med anknytning till sin gamle morbror, på att han måste visa mig något.


Landskrona Boll och Idrottssällskap.
Han går iväg och dyker strax upp med en träningströja, som morbrodern använde när han spelade fotboll.
Tröjan är från 1951 och är alltså 60 år gammal. Kanske en klenod som är värd pengar för samlare?



Flera teknikgenerationer finns i shacket.
Det välutrustade shacket hemma hos SM7DLK tenderar att innehålla allt mer utrustning från Drake. Här finns sändare och mottagare både från B- och C-serien. Han har alltid tyckt att Drake är bra riggar, men inte så bra att de inte kan bli bättre. Göran är en uppfinningsrik och teknisk person, ingenjör även han, som har modifierat sina stationer så att de nu är ännu bättre än de japanska nymodigheterna. Jodå, han har även en modern Yeasumaskin, men föredrar ofta sina Drakar, utom när han blir nostalgisk till sinnes och kör 5W med sin Set 19. För att få bättre prestanda på bland annat hörbarhet och selektivitet har Göran bytt ut en massa komponenter inne i apparaterna. Sådant är av naturliga skäl svårt för mig, som humanist, att förstå. Men han har också gjort andra förändringar, som jag kan förstå bättre.


Så kan det se ut.
Så har han till exempel bytt ut den analoga skalan på en av sina mottagare till en digital. Det enda han inte har löst, när det gäller den digitala skalan är beslysningen. Men i mina ögon borde detta vara en baggis jämfört med konverteringen till digitalavläsning.
En annan sak, som visar prov på Görans uppfinningsrikedom är en gammal Drake, som han köpte för ett tag sedan. Ni som har ägt Drakestationer minns kanske att skalskivorna, som visar frekvensen, blev allt mer svårlästa med åren. På Görans rigg var plastskivan nästan helt gul och därmed oläslig. Han funderade därför länge på hur han skulle lösa detta problemet.


Snyggt och prydligt, eller hur?
Det tog ett tag, med testandet av olika varianter, innan han kom på lösningen. Med hjälp av några CD-skivor och overheadfilm fick han till slut till det så bra att det ser ut som original.

SM7DLK är ju som bekant en Big Gun när det gäller radio och det gäller inte minst på lågbanden, där han har kört massor av länder. Som många av er vet så kan öppningarna på både 80 och 160 meter vara väldigt korta och vad vore värre än om man satt och åt frukost just när öppningen kom.


Trådlöst headset.
Men det finns lösningar även på sådana problem. Göran skaffade ett par trådlösa höralurar från Zenheiser, som nu, på något underligt sätt, är kopplade till hans mottagare. Så i krislägen intager han frukosten med lurarna på huvudet.
Vad nu hustrun Lisbeth anser om detta förtäljer inte historien, men fiffigt är det i alla fall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar