fredag 2 december 2011

Besök hos radioamatör i Hörby

Enock, SM7BHH, hade strul med sina antenner
- 2011-11-29
När Göran, SM7DLK, hämtade mig vid 11-tiden så var vi förberedda på en kall dag i Enocks trädgård. Det var någonting med ett element i hans 6-bands, 5-elements beam, som hade lossnat i samband med stormen Berits besök i trakten.


Vid framkomsten visade det sig att Enock hade förberett arbetet genom att sänka och tilta masten.


Den smarte Enock har kompletterat en av sina vinschar
med en motor, som i hög grad underlättar fällandet av tornet.
På dessa Versatowers finns två vinschar, en för att höja och sänka masten vertikalt och en som används för att kunna fälla den horisontellt, så långt det nu går med hänsyn till längden på elementen. Nu visade det sig emellertid att för att kunna komma åt att spänna bultarna i det element som lossnat, så var vi tvungna att ta bort de yttersta pinnarna på några av de längsta elementen.

Göran i klättrartagen.
Nu gick det att fälla tornet ytterligare en bit och Göran kunde, på darrande ben, klättra upp på en stege och se till att elementet blev ordentligt fastskruvat.

Enocks femelements kortvågsbeam i rätt läge igen.
Ovanför sitter en femelementare för sexmetersbandet.
När allt var i sin ordning igen så tryckte Enock igång motorn på vinschen och fick upp tornet verktikalt, varefter vi, med gemensamma handkrafter, vevade upp masten i högsta läge igen.


Det är en hel del efterarbete med kablar och
avstämningsprylar som ska återmonteras.
Nu var dock inte allt klart i och med detta. Dels var det några trådantenner och staglinor, som hade kommit under eller över andra linor, som måste rättas till, dels så skulle Enock koppla in en massa tekniska grejer, som jag som humanist, har lite svårt för att förstå, för att allt skulle fungera igen inne i shacket.
Trots att allt arbete framskridit mycket lättare än vi förväntat oss, så var vi nu alla tre lite frusna om tårna.


Enock vet att jag är förtjust i princessbakelser.
Enock förstod ganska snabbt att det nu var dags att sätta på kaffet, som skulle inmundigas så snart vi hade gjort en snabb kontroll i shacket att saker och ting fungerade som det skulle.


SM7BHH:s shack.
Efter fika och snack, om radio förstås, så gick vi tillbaka in i Enocks välutrustade radiorum. Eftersom Enock är aktiv på alla band och i stort sett alla moder, så finns det massor med utrustning i shacket. Huvudstationen är en ICOM 756 PRO III, men utöver denna så finns stationer för 2 meter, satellitkörning och nu senast en mottagare för att kunna ta ner bilder från vädersatteliter. Det enda problemet med den senare är att Enock ännu inte lyckats ta ner bilderna i färg.


Enocks antenner för sattelitkörning/lyssning
Vidare finns det flera slutsteg, datorer, rotorer och en hel del annat som jag inte vet vad det är för något. Enock har dock full koll på alla de hundratals knappar som finns på apparaterna.

Nu var syftet med vårt besök hos Enock faktiskt inte enbart att hjälpa honom med antenner och att äta bakelser. Som jag skrev om i min förra blogg så blev ju Görans qubical quad svårt skadad under stormen. Innan Enock satte upp den femelementsbeam, han använder nu, så hade han en GEM-quad. Och precis som Göran, så skulle det aldrig falla Enock in att kasta bort något, som kan vara bra att ha.


Göran på stege igen.
På loftet hade han därför lagrat alla spridarna till sin tidigare quad och dessa skulle nu Göran försöka att ersätta de som förstörts i hans egen antenn.


Lastat och klart för hemfärd.


Nu såg allt ut som vanligt hos Enock igen.
När vi anlände till Löddeköpinge så var det i princip helt mörkt. Och när Göran kom hem till Saxtorp så anlände han precis lagom till ett 14 timmar långt strömavbott. Svårt att köra radio då!
Vad min uppgift var i samband med besöket? Jo, i sådana här sammanhang är det alltid bra att ha med någon som tänker efter före.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar