lördag 31 januari 2015

Vad finns bakom garagedörren?

Ett garage i vintervila - 2015-01-31

Varje gång jag råkar passera en stängd garagedörr så undrar jag alltid vad som finns där bakom. Oftast är det förmodligen, som i de flesta garage, att det finns en massa grejer som egentligen inte borde finnas i ett sådant utrymme,. Men det kan också finnas spännande innehåll.

Någon enstaka dörr berättar om innehållet redan på utsidan.
De allra flesta garageportar är väldigt anonyma, men ibland kan det finnas en liten skylt som berättar att det finns gastuber eller annat där inne och då blir garaget helt plötsligt mer intressant. Nu på vintern är de flesta dörrar stängda så det är svårt att få en glimt om vad som döljs bakom dem.

Jo, det finns något där inne.
Men vid hembesök så går det att få en titt även på vintern. Även om garaget är i vinterdvala så berättar innehållet en hel del om ägaren och hans intressen.

En bild säger mer än tusen ord.
Genom att betrakta miljön på hyllor och väggar kan man få en rätt god uppfattning om vilka böjelser innehavaren har när det gäller fordon. Detta även om fordonen är iklädda sin vinterpyjamas. Ser du till exempel vad det är för bilemblem som sitter på affischen på dörren?
På väggen hänger en brandsläckare, som kan tyda på att personen i fråga är en händig man, som själv skruvar och vid behov svetsar på sina fordon. Vidare finns det några rallyskyltar som innebär att ägaren gillar social samvaro tillsammans med likasinnade. Batteriladdaren på motorhuven visar att bilen i fråga kanske nyligen fått lite motion, men nu istället kommer att få batteriet motionerat med hjälp av en underhållsladdare tills vårens ankomst gör att det finns anledning till att ta av pyjamasen för den här vintern.

Här finns mycket info.
Vad det är för fordon som döljer sig under överdragen kan man ta reda på genom att ytterligare studera vad som finns i garaget. Bilen med det blå överdraget verkar vara tvåsitsig och är förmodligen någon typ av sportbil. Den som söker hittar också en lampa i form av en oktagon med initialerna MG. Den som inte förstår något nu heller är förmodligen inte intresserad av garage eller dess innehåll överhuvudtaget. Vad finns mer att berätta? Jo uppe i taket ser vi ett antal registreringsskyltar där två av dem inte är svenska. Detta talar för att en eller flera av bilarna har engelsk härkomst, vilket i sin tur, med stor sannolikhet innebär att en eller flera är högerstyrda. Mitt i bilden skymtar ett trumset som avslöjar att denna bilentusiast också har andra strängar på sin lyra.


Vid en närmare granskning så förstår även den oinvigde, icke bilentusiasten, att det handlar om MG-bilar. MG är egentligen en förkortning av Morris Garages (med s på slutet!) som företaget, som tillverkade bilarna hette. Grillen ovan kommer förmodligen från en MG 1100 eller MG 1300. Dessa var inte sportvagnar utan en något större version av dåtidens hundkojor. Men grillen är fin och har fått bilda ram till ett antal car badges, som nog varit för många för att få plats på sportvagnsgrillen.


Som entusiast brukar det också innebära att man flitigt studerar litteratur i ämnet och naturligtvis också är medlem i och prenumererar på alla de klubbtidningar som förekommer för märket i fråga.
Ett exempel är Safety Fast som är namnet på den klubbtidning som ingick i medlemskapet för en av de MG-klubbar som finns i UK.

Bilden, som tecknats av Gustav Ruberg, fick garageägaren som julkort förra året.
Att besöka andras garage är både trevligt, intressant och lärorikt. Håller man som jag på med bilhobbyn och har mycket begränsade kunskaper om det mesta, så får jag i regel en massa goda tips och idéer vid sådana besök. Plus naturligtvis den ack så viktiga sociala samvaron.
Att det är fler än jag som är intresserade av garage framgår av bilden ovan.

Får nog ta en sväng ut i garaget!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar