söndag 31 januari 2016

En ny bok om Morgan

Morgan Sports Cars in Sweden - 2016-01-31
Mannen som ligger bakom detta verk heter Staffan Engström. Redan 1969, kanske ännu tidigare, väcktes intresset för engelska sportbilar då han blev ägare till en Austin Healey 3000. Fem år senare var det dags för Staffans första Morgan, en 4/4, medan det tog ytterligare sjutton år innan han kompletterade sitt stall med en trehjulig Morgan Super Sports från 1933.


Att han inte bara är skicklig med penna och kamera bevisas av att han renoverat alla ovanstående bilar själv. Staffan är också mångårig medlem i Morgan Owners Group of Sweden, en klubb där han under årens lopp haft ett antal styrelseposter. Precis i rätt tid, inför MOG:s firande av sitt 50-års-jubileum under 2016, kommer boken att ligga tryckt och klar för leverans den 2:a april.


För att nå ut med boken till en internationell publik är boken skriven på engelska. Dels fick det många "nördar" runt om i världen som köper all litteratur som handlar om Morgan, dels så är nog huvuddelen av ägare eller intresserade av Morgan så pass bevandrade i det engelska språket och litteraturen att de kan tillgodogöra sig innehållet.
Boken innehåller bland annat ett kapitel om Morgans olika generalagenter genom åren, en översikt av tävlingsverksamheten med Morgan samt klubbhistoria där klubbens verksamhet finns nedtecknad år från år.


Morgan Sports Cars of Sweden omfattar 208 sidor som innehåller fler än 500 bilder. Förutom historiska redogörelser finns skildringar av en rad äldre Morgans och Morganister, ibland nedtecknade av ägarna själva.
Med tanke på att Morgan Motor Company är världens äldsta familjeägda biltillverkare, är det ganska troligt att även de som inte är Morganägare, men intresserade av bilhistoria, finner mycket nöje av att ha boken i sitt motorbibliotek.
Boken, som trycks i en begränsad upplaga, är i formatet 215 x 292 mm och har hårda pärmar.

För att försäkra dig om ett exemplar av boken så kan du beställa den via www.mogsweden.nu. Den kostar 295:- + 84:- i porto. Och, det bästa av allt är att den generöse Staffan skänker hela sin del av bokförsäljningen till MOG of Swedens verksamhet. Vilken kille!

För egen del har jag naturligtvis redan beställt ett ex!

1 kommentar: