torsdag 16 april 2020

Spritan i Ödåkra

En liten biltur annandag påsk - 2020-04-13
Den golfrunda vi hade planerat att spela på Vasatorp, med Kirsten och Bertil, kom vi alla överens om att ställa in. Att spela TC-banan i 20 sekundmeters vind är faktiskt inte kul.
Istället körde Eva och jag i vår Hyundai upp till Allerums kyrka och satte blommor i minneslunden med anledning av salig svärmors födelsedag. När detta var gjort konstaterade vi båda två att vi inte bara kunde köra tillbaka hem på direkten. Att hitta någonstans att fika hade varit trevligt varför vi körde ner till hamnen i Domsten, där vi varit för några dagar sedan i vår Morgan. Jodå, det fanns både parkeringsplats och öppet i kiosken, men den starka vinden rakt in från Öresund gjorde att hamnen idag inte verkade så inbjudande.


Vi körde vidare mot Viken, då jag i mitt stilla sinne tänkte föreslå en vidare färd mot Mölle. När vi körde ner mot hamnen i Viken upptäckte vi en Morgan, som körde framför oss åt samma håll. Som ganska aktiva i Morganklubben känner vi de flesta medlemmar i närområdet, men denna bilen kände vi inte igen. Vi följde efter den genom smågatorna i Viken i väntan på att de skulle stanna någonstans. Det är ju alltid kul att kunna snacka lite med gamla eller nya bekantskaper, som delar intresset för Morganbilar. Men, det blev ingen möjlighet till detta. När vi kom hem tittade jag i matrikeln, men bilnumret fanns inte med, så han var nog inte med i klubben.

Ett antal gånger har vi varit på Maison Francaise, en kombinerad krog och café som ligger i en gård, mitt ute på landet, i riktning mot Ingelsträde om man kommer från Viken. Deras specialitet är confiterad anka, som vi inmundigat där några gånger och som är väldigt god. Idag var vi emellertid bara intresserade av en fika. När vi kom fram och körde in på gården för att parkera upptäckte vi att det var massor av bilar där redan. Eftersom utrymmena inomhus inte är jättestora tyckte vi att det var onödigt att riskera att blanda oss med många människor.

Kan vara värt en omväg.
Vi beslöt oss för att köra hem, men isstället för att ta snabbaste vägen ut på motorvägen, så körde vi via Ödåkra. Vi har passerat byn flera gånger när vi varit ute och kört i vår Morgan och noterat att det tydligen pågår någon verksamhet i den gamla spritfabriken.

Här var det visst aktivitet.
Idag tyckte jag att vi kunde göra ett besök där, även om det utifrån vägen såg tomt ut och inga bilar syntes någonstans. Vi körde in på grusvägen upp längs fabriken och där öppnade sig ett stort område med parkeringsplatser och bilar.

Butiker av olika slag är alltid något som intresserar Eva.
Flera av de gamla lokalerna har rustats upp och inhyser nu en mängd olika verksamheter. Under skylten "butiker" går det en lång gång, eller inomhusgata upp mot ett antal butiker och ateljéer.

Casa Comos klädbutik.
Kuriosa, mindre möbler och en massa av allting.
Den långa gången utmynnade i flera lokaler där det fanns en klädbutik, med lite speciella saker för damer, Vi tittade också in i en atelje där en fotograf mångfaldigade och sålde kopior av riktigt vackra foton.

Ett eget sortiment och inte bara standardkakor.
Det fanns också mackor av olika slag samt hembakat bröd att köpa.
Av någon mycket underlig anledning hittade inte Eva någonting som hon var tvungen att köpa. Jag tyckte inte jag hade någon anledning att nämna denna iakttagelse för henne just nu, jag skulle vänta tills vi kom hem. Det kan kanske bero på att hon var fikasugen och därmed betraktade butiksbesöken mer som en flyktig scanning inför framtida besök. Och, jo det finns också både glassförsäljning och café på området.

Utanför caféet fanns det skylt med restriktioner om hur många som fick vistas samtidigt i lokalen. Det lät tryggt tyckte vi och bestämde oss för att förära etablissemanget med vårt besök. Stort utrymme mellan borden och endast ett tiotal gäster när vi var där.
Så, vi fick möjlighet till vår fika till slut och kunde köra hem till Lödde utan sug i våra magar.

Kul att hitta nya ställen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar