lördag 22 juni 2024

Söderåsrallyt för andra gången.

 Två Morgans och en tysk - 2024-06-08

När vi träffade paret Schilt från Åstorp på Morganklubbens årsmöte i Älmhult förra året, berättade de om Söderåsrallyt. Vi kände inte till det sedan tidigare och det visade sig att det skulle gå av stapeln några veckor efter vårt årsmöte. Det var förvisso redan fulltecknat, men eftersom Schilts var arrangörer fixade de in oss så vi kunde vara med.

                                                           Alla tänkbara märke fanns med.


                                                En marimbaorkester underhöll under starten.

Förra årets rally gav mersmak så därför anmälde vi oss också till årets rally. I god tid! Tillsammans med Anita och Ola i sin Morgan och Olas kompis Kent med hustru i deras Mercedes 300 SL, drog vi därför iväg redan vid åttatiden för att kunna vara framme i Perslund i Åstorp lagom till den första starten kl 0900.

                                            Vi hamnade i en kö med flera andra Morgans.

Alla bilar startade med en halv minuts mellanrum, så det tog lite tid innan alla de 200 fordonen kommit iväg. Någon brådska hade vi inte så vi rättade snällt in oss i ledet och kom väl iväg som en av de sista femtio bilarna.

                                                                        Morganvägar!

Rallyslingan var omkring tio mil lång och gick på underbart väl anpassade vägar för våra Morgans - smala, kurviga och asfalterade. Avsikten var också att vi skulle passera ett antal samhällen, för att folk där skulle få tillfälle att se en massa fina bilar. I Bjuv fanns det folk längs vägen hela färden genom byn, där vi också fick frukt av funktionärer som delade ut sådant till alla deltagare. Trots att jag bodde i Åstorp tills jag blev tonåring och trodde mig känna till alla vägar i trakten, så upptäckte vi flera gånger att "här har vi aldrig kört förut".

                               Innan vi gick in och åt lunch passade vi på att sätta upp suffletten.

På vägen till lunchstoppet på Lucy´s i Ljungbyhed, så gjorde vi också ett besök på Ring Knutstorp, där vi fick göra ett enklare manöverprov. Precis när vi kom fram till flygfältet i Ljungbyhed så började det regna. Vi valde därför att äta lunch innan vi gjorde det manöverprov som skulle göras där, men kunde sedan konstatera att den kontrollen var stängd efter det att vi ätit. Lite synd eftersom vi hade rätt på de flesta av de övriga frågorna och manöverproven.


Tur suffletten var på, att stanna i regn utan tak är inte kul.

Efter lunchuppehållet fortsatte det att regna varför vi behöll taket uppe. Även om jag inte gillar att köra nercabbat eftersom sikten är väldigt dålig med suffletten uppe, så är det faktiskt ganska mysigt och ombonat i cupén med värmen på.

                        Ford Prefect I perfekt skick. Kul att någon ägnar sig åt dessa fina bruksbilar.

                                    Denna "feta" Mercan är verkligen en kontrast till ovan.

Tillbaka i Perslund efter rallyslingan hade regnet slutat. I väntan på prisutdelningen kunde vi därför gå runt och titta på de bilar som varit med i rallyt.

                                                            Tysk bil med bekvämligheter.

Efter prisutdelningen så var det slut på begivenheterna och det var dags för våra tre bilar att åter dra sig söderut. Men till skillnad från våra Morgans, där allting där sker med handkraft, lät vi Kent briljera med sin elstyrda sufflett.

Det jag imponerades mest av under rallyt var den mängd funktionärer som var verksamma på olika ställen under rundan. Jag förmodar att de flesta var "Rotarianer" eftersom de var med som arrangörer och där överskottet av startavgifterna gick till välgörande ändamål.

Vi hänger på även 2025!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar