måndag 18 juli 2011

En tur med Lars Austin Healey 100

Moppehörnan i Jonsered - 2011-07-14
Inget besök hos Lars och Kristina i Lerum utan en tur med hans Austin Healey. Våra damer var upptagna med att titta till Kristinas bisamhälle och hennes otaliga prylar i hennes alldeles eget lilla hus på gården.



Lars fina bil startade direkt.
Efter frukost, vid 10-tiden på förmiddagen, var det dags för Lars och mig att ta en tur med hans Healey i det fina vädret. Lars har naturligtvis botaniserat runt i omgivningarna på sina turer med sin sportvagn, så det blev en fin tur på mysiga vägar.


Jimmys Pointiac.
Även Lars och Kristinas son, Jimmy, som bor i Köpenhamn, är intresserad av bilar. Dock har han en fabless för de amerikanska modellerna.

Ett nostalgiställe med många fina grejer
och en entusiat bakom disken.
På en sådan här utflykt är det en självklarhet att, under turen, besöka något ställe med anknytning till motorhobbyn. Lars hade vid ett antal utflykter med sin Healey tittat in hos Moppehörnan i Jonsered och eftersom han känner till mitt intresse för mopeder, så styrde vi kosan dit.


Lennart Svensson i butiken.
I butiken fanns den butiksansvarige Lennart Svensson, som visade sig vara en riktig mopedentusiast. Moppehörnan har koncentrerat sig på Puch, Sachs och Zundapp och hyllorna i butiken var fulla av godis till dessa modeller.


Här finns det mesta du kan önska dig till din moppe.
Eftersom min kompis här i Lödde, Peter, ingenjören, nyligen inhandlat en Mustang Royal från 1958, som han vill ha lite mer fart på, så frågade jag Lennart lite om cylindrar till en sådan tingest. En originalcylinder var, enligt Lennart, svår att åtgärda, av olika anledningar. Men, på från hyllan plockade han fram en tysk NOS originalcylinder med kolv på 60 kubik. Den skulle sätta lite bättre kraft och fart på Peters moppe, garanterade han. Jag ville emellertid inte inhandla denna utan att först ha talat med Peter, så jag fick ett visitkort av Lennart att överlämna till Peter, så att han kunde, om han kände för det, kontakta Lennart och beställa den per telefon.


En superfin Puch Florida.
Hos Moppehörnan fanns också många mopeder och jag tror att en del av dem var till salu.


Puch Dakota i kalasskick.
Lennart berättade att han varit på ett mopedrally i Italien. Han hade dock inte kört moppe dit, men ändå. Han hade tagit med sig sin väldigt fina, röda Puch Dakota dit. Något större intresse för denna typ av mopeder fanns dock inte i Italien, berättade han. Det skulle vara italienskt där nere.


Lennart visar en fin italienare.


Snygg, eller hur?
Hos Moppehörnan kunde man i princip beställa en moppe. Om man angav modell, skick och prisklass, så åtog de sig att skaffa en, förr eller senare. Lars, som i sin ungdom körde en Crecsent, mer eller mindre beställde en sådan. Det var modellen precis före "raketarslet", det handlade om.
Lennart berättade också att han, varannan gång han tankade moppen eller någon av sina bilar, brukade hälla i 100-oktanig bensin från Shell. Allt gick mycket ´gosigare" då, tycke han, samtidigt som CO-halten blev lägre vid besök hos bilprovningen.


Färdigtankad för ytterligare några mil.
På vägen tillbaka till Lerum behövde Lars tanka upp bilen och naturligtvis blev det 100-oktanigt på Shell.
Lennart Svensson var en mycket trevlig bekantskap, som verkade veta vad han talade om.
Moppehörnan i Jonsered är verkligen värd ett besök!
När vi kom tillbaka till Lars och Kristinas gård var damerna färdiga med sina göromål. Tillsammans åkte vi sedan till en liten restaurang och åt lunch, fin hemlagad pyttipanna, innan Eva och jag drog vidare till Skåne.
Jag ville ju förbereda mig för många timmars TV-tittande från The Open i England!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar