torsdag 8 september 2011

Peters Mustang Royal ska bli kraftfullare

På jakt efter rör och packningar - 2011-09-05
Nu när Peter har fått tag i en ny större cylinder till sin moppe, så gäller det att få resten av grejerna att lira ihop. Som jag skrev häromdagen i min blogg ("Peters moppe är lite slö") så är förgasaren den trånga sektorn för närvarande. Insugningsröret till den förgasare som sitter på Peters Mustang är begåvat med två böjar.


Att själv tillverka ett rör, som det längst
ner på bilden, är lättare sagt en gjort.
Eftersom dimensionen är alldeles för liten för att passa den nya cylindern så måste förmodligen Peter försöka tillverka ett nytt rör, i större dimension, på egen hand. Han behöver också nya packningar både till toppen och botten på cylindern samt till förgasaren. Eftersom det skulle regna hela dagen i dag och golf därför var uteslutet, så åkte Peter och jag ut på en liten inköpsrunda till tänkbara fyndplatser i närområdet.


Här fanns kopparrör i lämplig dimension.
Inledningvis besöke vi byns lokale rörläggare i hans butik. Trots hur mycket rör och böjar som helst så fanns det inget som passade Peters syften. Vi fick då tipset att åka till en firma i Kävlinge, som heter VIS och där hittade Peter några grejer han trodde han skulle kunna använda.

Välkänt ställe bland moppefolk.
Nu gick färden vidare till Staffanstorp, där det finns en firma som säljer delar till gamla mopeder och som heter Mopedservice i Staffanstorp.


Här kan man hitta det mesta.

Det fanns också en ganska fin gammal Monark
i butiken, men jag tror inte att den var till salu.
Peter behövde nya wirar till både koppling, broms och gas samt ett antal packningar till cylinder och förgasare.
Grejer för att kunna meka vidare i garaget.
Bruno, som driver firman, letade tålmodigt i alla sina skåp och lådor och hittade till slut nästan allt Peter behövde. Peter investerade också i en backspegel så att han vid sina utflykter, med den förhoppningsvis snabbara moppen, kan hålla koll bakåt så att inte Lagen ligger i bakhasorna på honom.


Det hade räckt till en väldig massa rör.
För att kunna böja kopparröret i mjuka fina böjar så behövde Peter även lite väldigt finkornig sand att stoppa i röret. Väl tillbaka i Lödde åkte vi därför in till Bauhaus och kollade deras sandsortiment. De minsta förpackningar som fanns var säckar med 20 kilo, vilket var lite mycket när Peter bara behövde något hekto.
Men, kreativ som han är, kom Peter på den goda idén att besöka Löddes zoobutik, där han hittade precis vad han sökte.


Här är den kritiska punkten.
Nu var Peter laddad till tänderna och for skyndsamt hem i garaget och satte igång med sina experiment. Skulle han verkligen klara av att få till de böjar han behövde för att få förgasaren att passa till cylindern? Fortsättning följer!

1 kommentar:

  1. Hej igen,

    Kul bilder på gamla moppar. Döm om min förvåning när jag såg en gammal bekannt på en av bilderna. Jag hade en Monark moppe när jag var 15 år som såg exakt likadan ut som på din bild!! Fantastiskt!!

    Buren

    SvaraRadera