söndag 4 september 2011

Sillamarknad i Barsebäck

Barsebäckshamn - 2011-09-04
Våra barnbarn Max och Malva har sovit över hos oss i natt. Och naturligtvis blev det lite extra lördagsgodis igår, eftersom morföräldrar lär få skämma bort sina barnbarn lite extra. Efter frukosten i morse så åkte vi upp till Björkenäs GK:s drivingrange och slog några hinkar bollar. Max hade sina golfklubbor med och eftersom hans golfkurs på Höganäs GK snart är slut, så gäller det att han tränar lite extra inför avslutningen.
När barnen hämtades vid 12:30-tiden åkte Eva och jag ner till Sillamarknaden i Barsebäckshamn.
Vi parkerade på kärnkraftsverkets parkering varifrån det gick gratis bussar ner till byn. Det var första gången vi besökte denna, årligen återkommande marknad, vilket egentligen är ett fattigdomsbevis eftersom vi bott i kommunen i 35 år.


Gammal typ av papptak.
Avsläppta vid busshållplatsen, i början av byn, promenerade vi ner till hamnen. För att undvika trängseln på trottoaren tog vi en tvärgata in i den lilla mysiga byn, där många hus har bevarats i sin gamla stil, trots renoveringar.


Alla aktiviter var förlagda till huvudbryggen.
När det är sillamarknad i Barsebäckshamn går "man ur huse" och eftersom vädret var perfekt för detta evenemang, som arrangeras av LIONS, så var det natruligtvis mycket folk. Inte bara från byn och kommunen utan också folk lite längre ifrån.


Det var trångt i leden.
Det blev naturligtvis mycket snack eftersom vi träffade många vänner och bekanta, inte minst vår son Jonas med familj. Det fanns mycket att titta på, tävla i, lyssna på och inte minst äta. Är det sillamarknad så är det. För att få en överblick över utbudet tog vi först en sväng in i "röran" på huvudbryggan för att sedan gå ut på den sydligaste piren för att titta på båtar.


En fin träbåt var en av gästerna i hamnen.
Många gästbåtar fanns i hamnen så det blev för vissa att lägga sig utanför någon annan båt, precis som det brukar vara i hamnarna uppe på västkusten under högsäsong. Bland annat fann vi en båt som kom ända från Vikhög (grannhamnen) och som ägdes av en person som jag arbetat mycket tillsammans med i samband med mina uppdrag för AkkaFRAKT. Här bjöds vi frikostigt på både kaffe och kaka.


Franska och engelska delikatesser.
Efter rundan på piren gick vi in till huvudbryggan igen. Vi var ju tvungna att gynna evenemanget genom att åtminstone köpa en sillamacka. Det fanns visserligen mycket annat att äta som korv och godis, men är det en sillamarknad så är det sill som gäller, tycker vi i alla fall.


Pinhättan.
Dagens speaker, vem det nu var, fanns uppe i Pinhättans fyr och annonserade ut de lokala artister och musiker som underhöll hela dagen. Fin musik och sång, bland annat av Bernt Hammarlund, tror jag i alla fall det var.

Snygga glasgrejer.
Många lokala "månglare" och hantverkare/konstnärer var på plats i sina tält. I ett tält fanns det glasskålar som var ganska snygga, men som tur var lyckades jag hindra Eva att köpa hem mer grejer. Vi har tillräckligt, tycker jag.


Information om bygden i forna tider.
Det fanns även ett visst kultur utbud i form av information om hur Barsebäck såg ut förr i världen, vilket var ganska intressant.
Efter två och en halv timme tyckte vi det var dags att ta oss tillbka hem. Det var ju finalvarvet på Golfen från Schweiz och många svenskar låg bra till.
Det ville jag inte missa!



1 kommentar:

  1. Hej Kenneth,

    Här kommer en kommentar för att pigga upp dig litet. Du får inte så många efter vad jag kan se. :-) Inte jag heller för den delen, så jag undrar om det är någon som läser vad vi skriver?

    Nu när du far runt i bygden och dricker kaffe och äter princessbakelser är det bäst du kör moppe. Soppan kostar ju nästan 15 spänn där du bor!! :-) Lev väl!

    SvaraRadera