lördag 14 december 2013

Vinterjobb med Morganen

Full aktivitet i garaget -2013-12-14
Listan är lång på allt som ska göras med Moggen under vinterhalvåret. Årets sista tvätt av bilen gjordes redan i November och sedan dess har den fått stå i garaget i väntan på sitt årliga underhåll.

På det här viset blir inte däcken fyrkantiga under uppehållet.
Första åtgärden är att lyfta upp bilen på pallbockar. Jag fick då användning för min nye domkraft för första gången. Den fungerar alldeles utmärkt, men är lite känsligare när jag ska sänka ner bilen, än den tidigare. Som vanligt lyfte jag upp den för högt där framme med resultatet att domkraften inte kom under bilen där bak. Att jag aldrig lär mig att börja lyfta där bak!

Bra, men dyra grejer.
Men nu är den uppallad och kommer så att förbli fram till Mars någon gång. Nästa åtgärd blev att polera bilen med Meguiars Ultimate Compound, vilket jag blev klar med redan förra veckan. Jag håller inte på i garaget från morgon till kväll, utan jobbar några timmar då och då, när andan faller på. Det finns faktiskt en liten nackdel med en ljus bil och det är att det är svårt att se om man missat något område samt att man har svårare att se det färdiga resultatet jämfört med en bil i en mörk kulör.

Mycket effektivt medel!
Ja, sedan skulle samma procedur göras en gång till, men nu med Meguiars Ultimate Liquid Wax, som är väldigt lättarbetad. När väl detta var gjort så var det dags för hjulen. Precis som förra vintern så tog jag av alla fyra ekerhjulen och tvättade dem med Meguiars fälgrengöringsmedel. När jag då tog av hjulen för första gången, så var insidorna på fälgarna enormt smutsiga. Man såg inte någonstans själva fälgen för bara skit. Annat var det i år. De var visserligen smutsiga även i år, men på lite håll så verkade de nästan bara lite dammiga. Det innebär att allt det jobb jag lade ner på fälgarna förra året verkligen lönade sig. Sådant motiverar mig därför att göra om jobbet nu igen. Nu är fälgarna rena och står lutade mot garageväggen, men är ännu inte polerade eller förseglade.

Ola granskar mitt arbete.
Ola, min Morgankompis från Bjärred tittade in häromdagen. När jag berättade att jag redan polerat, vaxat och tvättat fälgarna blev han nästan lite stressad. Han hade börjat på samma sak någon dag tidigare, men hans garage är så trångt att det är väldigt jobbigt för honom, rent kroppsligt, att göra jobbet utan bestående kroppsliga men. Men, han fick nog en liten motivationskick när han såg hur min Morgan blänkte i lampornas sken.
Jag kommer nu att låta hjulen vara av, då jag får det mycket lättare att komma åt under bilen. Faravagnen är smord och för första gången även nipplarna på kardantunneln. Här upptäckte jag att en av nipplarna satt lös, så den fick jag spänna fast. Någon Morganägare har sagt att man borde ha en uppsamlare efter bilen eftersom det alltid är någon bult som lossnar när man kör en Morgan.

Rent även undertill.
När jag nu hade gott om plats under bilen passade jag på att torka av det rostfria avgassystemet, på båda sidor, med avfettningsmedel. Det kan faktiskt vara kul att hålla det snyggt så länge det går, även om jag därmed är på gränsen till att vara nörd, vilket jag nog är redan.

Luckan var helt obehandlad till skillnad från golven som är impregnerade.
Bakom sätena finns det enda utrymmet i bilen där man kan stuva in några väskor eller annat. Under matten i utrymmet finns en lucka i plywood...

Svåråtkomliga verktyg.
...och under den finns verktygsutrustningen. Som framgår finns det några tomma platser, bland annat för en förbandslåda. Jag vet inte om det är tänkt att jag själv ska komplettera med det som saknas, vad det nu är, eller om den tidigare ägaren har lagt rabarber på resten. Oavsett vilket så lär det vara väldigt besvärligt att få fram en domkraft vid en eventuell punktering, i synnerhet om bilen är fullpackad. Jag hade nog hellre beställt bärgning.

Blir lite snyggare i färgen också.
När ändå luckan till verktygsutrymmet var borta så passade jag på att behandla den med Cuprinol. Det är möjligt att det är lite overkill eftersom den finns inne i bilen, men det kan dock inte skada. När jag ändå höll på med luckan så penslade jag på med Cuprinolen även på golven, framför sätena.

Inte stora, men ganska djupa.
Det återstår ännu mycket att pyssla med, inte minst rengöring och behandling av allt läder. Det finns också ett antal, visserligen väldigt små, men trots allt stenskott. Och eftersom jag har köpt ett s k Touch up Paint-kit från Chipex i UK, så kan jag väl lägga lite tid på det jobbet också. Chipex finns för övrigt nu även här i Sverige. Konstigt nog ligger det precis här i trakten, i närheten av Annelöv. Så behöver du bättringsfärg så kontakta dem. Jag är väldigt nöjd med de grejer jag fått mig levererat. Men, det verkar som om du måste veta exakt vilken färgkod din bil har, för att kunna få rätt kulör. Det räcker alltså inte bara med att din bil t ex är lackerad i British Racing Green.

Nu är grovjobbet i garaget gjort, så framöver kan jag ägna mig åt finliret som läderklädseln, putsa krom och lite annat, som jag säkert kommer på behöver göras.

Och, det är kul att umgås med sin bil!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar