torsdag 16 juni 2016

Klassresan 2016

Tretton runt bordet - 2016-06-13
Det började redan 2007. Då var det förutom Göran Martelius ytterligare två som åkte över sundet för att äta och dricka gott på Gästis, som ligger på Axeltorvet i Helsingör. För min egen del så var det bara andra gången. Det var förra året som Berne Jönsson kontaktade mig och berättade om de här reunions, som pågått under flera år och undrade om jag ville följa med. Självklart ville jag träffa gamla skolkamrater igen och gernom mitt deltagande då så fick därför en inbjudan även i år.

Göran M, Björn, Rolf, Göran J, Karl-Olof och Tomas...

...samt till höger även Ragnar.
Som traditionen bjuder så brukar det åkas med den Sundsbuss som avseglar kl 1200 från Helsingborg. I god tid före träffas alla, antingen utanför eller inne i vänthallen, beroende på vädret.
Min gamle kompis Thomas Pyk var med för första gången och presenterade sig med namn för alla.
Kanske var han lika konfunderad över vem han hälsade på som jag var förra året. Vi har ju trots allt förändrats en aning efter de 49 år som gått sedan vi tog studenten. Tråkigt nog fanns det inga tjejer med i år, vilket vi måste ändra på till nästa år när vi firar jubileum.

Björn och Göran i förgrunden samt Tomas B, Ragnar och Thomas P i bakgrunden.
Göran J och Göran M.
Det var svårt att hitta några sittplatser för hela gänget i någon av salongerna. Eftersom det inte regnade så samlades vi istället uppe på däck där minglandet var intensivt.

Kronborgs Slott, ett välkänt kulturminne vid stranden i Helsingör.
Åker man till Danmark är det brukligt att dricka öl och eller gammeldansk. På båten erbjuds självklart dessa drycker i parti och minut. En hel del av dagens deltagare utnyttjade detta tillfälle redan på färjan, medan undertecknad fick nöja sig med att titta på och mingla vidare med andra som också var vita denna dag.

Nästan som i Gamla Stán.
Vid ankomsten drog vi oss, i mer eller mindre ordnade former, upp i de pittoreska gränderna, i riktning mot Axeltorvet. Vid förra årets besök minns jag att vi satt ute under parasollerna och inmundigade vår mat och dryck. Denna junidag var det emellertid ingen sommarvärme att tala om. Tack vare en förutseende Göran M, som hade bokat bord inne i restaurangen, slapp vi sitta ute och frysa. Tur var det för det var alldeles fullt av folk där när vi anlände vid 13-tiden.

Intimt så det förslår.
Trångt blev det också när Tomas B, Thomas P och jag själv slog oss ner vid ett bord avsett för två. När vi fått in våra torveplattor, öl och de snapsar, som några av mina bordskamrater beställt in, så fick vi placera vissa saker i fönsterkarmar och på bänken vi satt på, för att få plats med allt. Och, speciellt billigt är det inte heller. För en torveplatte och en öl fick jag betala drygt 300 SEK, vilket är ganska mycket för en fattigpensionär. Tur att det inte händer så ofta!

Thomas Pyk och Tomas Bjurland.
De två Tomasarna, som jag delade bord med, var nog de som jag umgicks mest med under skoltiden. Vi brukade vara fyra grabbar och fyra tjejer som ständig var tillsammans, ofta också efter skoltid, detta utan att vi hade några relationer utan vi var bara ett kul kompisgäng. Var de flesta av dessa tjejer har blivit av har ingen av oss någon större koll på även om en av tjejerna, Lisbeth, finns med på Stay Friends.

Resten av gänget inne på Gästis.
Det blev naturligtvis mycket snack om gamla minnen och lärare. Dock var det svårt att föra en konversation med mer än några få, när vi var inne i restaurangen, både på grund av avstånd och en ganska hög ljudnivå. Det bästa tillfället att tala med varandra var faktiskt på resorna med färjan.

Ett rikt utbud av starksprit.
I Danmark är spriten avsevärt billigare än i Sverige, samtidigt som antalet försäljningsställen ligger betydligt tätare än i vårt land. Detta gick inte att ta miste på när vi promenerade genom gränderna ner till färjeläget. Det var därför ganska givet att inhandla en eller annan butelj av sin favoritalkohol när nu tillfälle gavs.

Hela gänget, utom jag som tar bilden.
Tillbaka på färjan var det för en del dags för ytterligare en öl, gammeldags eller ett glas vin. Ja, varför ska man inte ta tillfället i akt när spriten är billig och ingen ser en?
Nästa år är det 50 år sedan vi tog studenten på Helsingborgs Handelsgymnasium. Detta kommer att firas lite extra på något sätt. Hur, var och när är det ingen som vet, men Tomas Bjurland blev enhälligt vald till evenemangskreatör, ett arbete han tog på sig utan protester.
Förhoppningsvis kan vi locka med ytterligare jubileumsstudenter och inte minst några av tjejerna!

En riktigt bra dag i trevligt sällskap!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar