onsdag 9 september 2015

Marshal på Helsingborg Open

Endagstjänstgöring på Vasatorps GK - 2015-09-03
Funktionärsstaben, som uppgick till drygt 250 personer, bestod av medlemmar från både Vasatorp och närliggande klubbar. För egen del hade jag ett "smörjobb" då jag, med en golfbil, skulle transportera spelare och deras caddies från vårt nionde hål till hål nummer ett. (Banan spelades lite annorlunda än normalt.)

Har tagit besittning av dagens tjänstefordon.
Med min sociala kompetens kunde jag då konversera de kvinnliga spelarna och vid behov uppmuntra dem. Att ge några råd vågade jag mig dock inte på även om jag har många års erfarenhet av golf, med många olika slag i bagen som toppar, duffar, sockets och en del andra intressanta slag.

Smockfullt på rangen innan start.
Egentligen skulle jag inte träda i tjänst förrän framåt tiotiden på förmiddagen, men jag ville vara där lite tidigare för att hinna se några slå sina utslag på ettan och tian. Jag skulle också hämta ut min golfbil samt ta en fika innan det blev skarpt läge.

Syskonen Kinhult på tians tee.
Med en mugg kaffe i handen vandrade jag upp till de båda utslagsplatserna där tävlingen startade. På tee hittade jag förmodligen den yngsta spelaren i fältet, den 15-åriga Frida Kinhult. Jodå, mycket riktigt så är hon syster till den blivande storspelaren Marcus, som visade framfötterna både på PGA i Bara och på europatourtävlingen i Schweiz. Idag hade Marcus dock en lite mer undanskymd roll som caddie till sin syster.

Caroline med sin syster på bagen, även hon en duktig golfare.
Många hade stora förhoppningar på Caroline Hedwall, även om hennes säsong så här långt inte varit något vidare. Där vi, som körde golfbilar, parkerade vid nians green, kunde vi se spelarna spela in och putta på detta hålet. När Caroline kom så låg hon på par, men tyvärr gjorde hon en dubbelbogey på detta hålet och såg inte alls glad ut.
Medlemmarna på Vasatorp önskade också att det skulle gå väl för ett av klubbens löfte, Johanna Björk, men tyvärr lyckades inte heller hon att klara cuten.

Kristoffer med flickvännen Camilla Lennarth.
Richard Green var caddie åt sin flickvän Marianne Skarpnord från Norge.
Under denna veckan spelades också en europatourtävling i Moskva. Den tillhör en av de mindre tävlingarna på touren varför en hel del bättre spelare väljer att ta ledigt. Två av dessa etablerade manliga spelarna är Kristoffer Broberg från Haninge och Richard Green från Australien. Båda assisterade sina flickvänner med att bära deras bagar under tävlingen.

Laura på det åttonde hålet, där hon förra året gjorde både eagle och birdies.
En spelare som alltid drar stor publik är Laura Davies. Trots att hon fyllt femtio fortsätter hon att spela på tourerna både i Europa och USA. Mig veterligt finns det ingen seniotour för damerna än så länge. Laura lär trivas väldigt bra i Sverige. Det skulle inte förvåna mig om hon åkte till kasinot i Malmö på kvällarna. Hon påstår att hon är spelberoende men säger också att hon har råd till det.

Vet inte om greenkeepern gillar detta.
Att av Lauras kännemärke är att hon sällan använder någon peg på tee. Hon slår istället upp en liten torva med sin klubba och lägger bollen där. Detta har framförallt gällt när hon slår ut med järnklubbor och jag blev därför förvånad när hon idag även gjorde det när hon skulle använda sin driver.

Senare på eftermiddagen blev det betydligt kyligare än tidigare på dagen och jag i mina shorts frös ganska ordentligt. När det sedan även började regna så tyckte jag synd om både spelar och funktionärer. När vi slutat vårt arbete för dagen åkte vi därför ut på de hål, som fanns längst bort från klubbhuset, för att hämta de funktionärer som suttit där hela dagen och rapporterat resultaten till de som skötte resultattavlorna. Gissa om dessa frusna varelser var tacksamma för detta initiativ?

Regnigt, blåsigt och kallt. Men, det är deras jobb!
När jag lämnade Vasatorp vid halvsjutiden på kvällen så fanns det bara en spelare som stod och tränade på rangen. Jag vet inte vem det var, men förmodligen hade dagens spel inte varit så lyckat.

Vann gjorde en danska och för det fick hon 37500 Euro!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar