söndag 28 juli 2013

Bilar i Vikens Hamn

Mopeder, en buss och många bilar - 2013-07-24
Min dotter Jessika med familj hade besök av Per och Kerstin Mattsson från Dalarna. De hade kört ner i sin Morgan +4 på måndagen och skulle stanna i Viken hela veckan. Per lärde jag känna när han köpte lite reservdelar till sin Triumph Roadster, som jag haft på hyllorna efter min TR2 och inte behövde längre.
Eftersom vi haft ett antal kontakter både per telefon och via mail så var det självklart att Eva och jag skulle träffa dem när de var nere i Skåne. Att det också var den månatliga bilträffen i Vikens Hamn gjorde inte saken sämre.
I Dalarna finns det många bilentusister och, enligt Per, så har 99% av bilfoket där uppe USA-bilar. Han tyckte därför det var kul att komma till Skåne där det finns en mer jämn fördelning mellan USA-bilar och europeiska fordon. Efter lite "lärakännavarandrasnack" några timmar tog vi våra Morgans och åkte ner till hamnen. Det var precis fullt med fordon överallt så vi fick parkera på den smala vägen innanför grönytorna.


Kharmann Ghia i superskick.
Här fanns tyska, engelska, franska, svenska bilar i en salig blandning, vilket Per uppskattade.


Per studerar en TR6:a.
Det fanns en hel del sportvagnar, bland andra flera MGB:s, en MGA och ett antal Triumph:s både TR4 och TR6. Per har själv en Triumph i sitt bilstall men även MG och Jaguar, så det fanns mycket för honom att titta på samt prata lite med ägarna till bilarna.



Måste väl vara en 30-talare?
Väldigt imponerad blev han av en väldigt fint renoverad buss, som ägdes av någon förening. Jag kommer inte ihåg nu hur många tusen timmar man lagt ner för att få denna klenod i nyskick, men det var många.



Inregistrerad för bruk i trafiken.
En annan raritet var en väldigt gammal, Opel tror jag, som jag aldrig sett tidigare. Kanske ingen långfärdsvagn precis, utan mer ett föremål för ett museum.

Med rätt reg.nummer till och med.
Förutom vår och Pers Morgan hittade vi bara ytterligare en av detta ädla märke. Det var Jans, från Lerberget, 1973 års +8. Ytterligare en medlem från Morganklubben var dock där, Ronny, som idag valt att lämna sin Mogge hemma till förmång för sin Jaguar XK8. Jan var snyggt svidad i en skjorta med bild på sin Morgan på bröstet. Han berättade att han beställt den någonstans, har glömt var, och att den kostade 300-400 kronor.


"Flakor" betingar höga priser idag.
För en gångs skull så hade vi med oss våra uppfällbara stolar och parkerade oss i dessa vid hamnkanten. När vi satt där och åt våra medhavda mackor så kom det en hel drös med flakmopeder, som det verkar finnas många av i Viken. Alla var helt nyrenoverade och var av märket Puch eller Crescent.

När vi satt där på kajkanten och småsnackade så tyckte Per att vi väl kunde komma upp till Dalarna nästa år i samband med Sälens Grand Prix. Han är en av huvudarrangörerna och skulle gärna vilja att ett antal  europeiska bilar kom upp till detta evenemang, som helt och hållet är arrangerat för europabilar. Det vore väldigt kul, men det handlar om 70 mil, enkel resa, men man kan ju turista några dagar på vägen upp och tillbaka.

Skulle vara kul att få ihop ett gäng skåningar som körde upp tillsammans. Kanske blir det så.
Om Gud vill!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar