onsdag 4 juni 2014

Fyra Morgans i Tryde

UBCC/BAC-träff + garagebesök 2012-05-31
Q8-macken i Staffanstorp var vårt första delmål när vi lämnade Löddeköpinge kl halv nio på lördagsmorgonen. Här skulle vi möta upp med Ronny och Eva i deras +8 och Anders i sin 4/4.
Eva och Ronny fick visa vägen till Tryde, som jag aldrig har hört talas om, men som ligger utanför Tomelilla.

Femtiotalsstuk.
Här finns det nämligen ett litet nostalgicafé, dit många bilintresserade brukar komma till olika evenemang med motorinriktning. Denna gången var det BAC (British Automobile Club) www.bac-sweden.se som hade sin årliga vår-/sommarträff, ett samarrangemang med UBCC (United British Car Clubs). BAC:s medlemmar skulle inte bara träffas över dagen utan ämnade övernatta i stugorna på området efter kvällens grillpartaj.

Mannen i hatten är Kalle Borg, försäkringsansvarig i BAC.
Som på de flesta möten med bilintresserade så utgör minglandet nästan den viktigaste delen. Och minglade gjorde vi fram till klockan elva då starten gick på det 24 kilometer långa rallyt. Sträckan gick ner i Fyledalen (tyvärr på grusvägar, vilket vi som kör Morgan inte är glada för) och längs vägen fanns 13 frågor med bilder på engelska fordon där vår uppgift var att svara med 1, 2 eller kryss efter de alternativ som fanns på frågan. Det här var ett helt föredömligt rally med avsaknaden av köer till en massa manöverprov och precis lagom långt. Flera av deltagarna hade kommit långväga ifrån och då är kanske ett tiomilarally inte precis vad man längtar efter när man kommer fram.
Efter rallyt tog vi fram våra kaffekorgar, satte oss i gräset och hade det fint.


En sådan bil hade en som bodde på min gata när jag växte upp i Åstorp.

Austin Healey och MGB.
Bentley.
Jämfört med märkesklubbarnas arrangemang så är det faktiskt trevligare med en salig blandning av märken med det gemensamt att alla är engelska. På träffen fanns allt från min uppväxts bruksbilar, som Anglian ovan, till sportvagnar och lyxbilar.



Visst ser den ut att vara i nyskick.
En bil som stack ut speciellt mycket, beroende på det fantastiska skicket, var en ljusblå MGB av tidig årgång. Tyvärr fick jag aldrig talat med ägaren, men bilen måste nyligen vara totalrenoverad.

Det fanns t o m en liten scen på caféområdet.
Nu var det snart dags för prisutdelningen efter rallyt, så alla förflyttade sig till cafeéts uteservering. Medan arrangörerna räknade ihop poängen på våra formulär blev vi underhållna av en ung duktig tjej, som sjöng låtar från femtiotalet accompanjerad av inspelad musik.

Reliant t v samt en Jaguar E-type.

Många skulle nu fortsätta sin samvaro i Tryde, men vi och våra fyra Morganbilar skulle vidare. Målet var Skillinge där vi skulle titta på några av Anders bilar och motorcyklar. För utöver sin Morgan har han också några engelska ädlingar även om hans RR, enligt honom själv, inte är någon ovanlig modell.
Men en RR är alltid en RR och underbar är den att sitta i.

Några kastar lystna blickar.
Anders motorintresse är väldigt brett. För några år sedan körde han också bantävlingar av olika slag, bland andra deltog han och en kompis i Camaro Cup-tävlingarna. Men ett motorfreak måste ju också ha något fordon på två hjul och naturligtvis fanns det också några MC hemma hos Anders.

Minimorganmöte i Skillinge.
När vi tittat oss mätta på saker och ting i Anders garage gick vi ut till våra Morgans och jämförde våra tillbehör som köpts och förändringar som gjorts.
Det hade varit en lång, men trevlig dag, som nu skulle avslutas med grillning. Anders satte fart på grejerna i trädgården och kom efter en stund med ett fat med kött som hade räckt till dubbelt så många som vi var. Ronny, jag och våra fruar hade 1,5 timmes bilfärd framför oss. Inget ont i det, det är själva körningen som är det fina. Men, nu i skymningen är vildsvinen i farten, inte minst här ute på Österlen.
Att köra på ett dylikt djur i hundrakilosklassen med våra Morgans, som har aluminiumkarosser, hade säkerligen resulterat i svåra skador. Alltså körde vi väldigt lugnt tillbaka mot västra Skåne och gasade bara på när det fanns viltstängsel längs vägen. Faktum är att vi upptäckte ett påkört vildsvin som låg vid vägkanten.
Vi vinkade av Ronny och Eva i Staffanstorp och min Eva och jag fortsatte ut på motorvägen, där Mr Brum fick sträcka ut rejält.
Nästa mål med Morganen är Bornholm!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar