fredag 21 januari 2011

Saddam Hussein och hans söner

"Mitt liv med Saddam" - januari 2011
Detta ät titeln på en mycket spännande och intressant bok som är skriven av Lena Katarina Swanberg, efter intervjuer med Parisoula Lampsos.
Sammanfattningen på baksidan inleds med orden:
"Saddam Hussein var en man som inte drog sig för att mörda sin egen familj.
Varför skulle han skona mig?"


Parisoula - snygg och förmögen
Parisoula var dotter till en mycket förmögen grekisk familj, som bodde i Bagdad i Irak, där de umgicks i de förnäma kretsarna, där även regeringsfolk och kungligheter ingick.
I bokens inledning är Parisoula 16 år och ser mycket bra ut och kallades "Bagdads Prinsessa" när hon träffar Saddan, som då är i trettioårsåldernn, för första gången. Saddam, som själv var mycket stilig på den tiden, var en känd kvinnokarl, vars livvakter bland annat hade till uppgift att leta upp vackra kvinnor och flickor, som han kunde förlusta sig med. En del av dessa kvinnor var naturligtvis smickrade över uppmärksamheten medan andra "ställde upp" på grund av rädsla.
I Parisoulas fall så var hon inledningsvis också smickrad och tyckte situationen var spännande. Detta ledde till ett förhållande med Saddam Hussein som varade i över trettio år.
I boken får vi veta hur Saddam genom åren förstörde hennes liv, beslagtog hennes förmögne mans tillgångar och till slut fick honom att fly till Libanon.

Saddam och hans söner
Saddam hade två fruar och flera barn bland andra de två ökände bröderna Uday och Qusay, där Uday var äldst och om möjligt, ännu grymmare än sin far. Bland annat våldtog han Parisoulas dotter när hon var sexton år. Ett annat exempel på att människoliv inte betydde något Uday var när han lät sin femårige son skjuta prick med ett gevär, på sina livvakter, som han beordrade att ställa upp sig på rad framför sonen.
Detta är bara två exempel på den grymhet Uday visade och till och med Saddam var rädd att Uday en dag skulle mörda honom. Ingen i familjen litade på någon.

I boken får man en väldigt bra personbeskrivning av främst Saddam och Uday, men även av andra viktiga personer i dåtidens Bagdad.
År 2001 lyckades Parisoula fly, först till Jordanien, sedan Libanon, därefter till Thailand för att slutligen hamna i Sverige, där även hennes ena dotter Liza bor och är gift med en man från Marocco.
Parisoula bor i Sverige med skyddad identitet för hon har lärt sig att hon aldrig kan känna sig säker då Saddams (även om han är död) hantlangare fanns och finns överallt i världen.

350 sidor spännande läsning
Boken omfattar 350 sidor och är svår att lägga ifrån sig, så när jag kom in på småtimmarna fick jag övergå till att läsa Time Magazine. Det är intressant läsning det också, men en artikel om den amerikanska inrikespolitiken är betydligt lättare att somna till än "Mitt liv med Saddam".
Rekommenderas!

1 kommentar:

  1. Intressant!
    Ja dessa män var ju kända för sina grymheter. Ändå tror jag ingen kan tänka sig verkligheten om man inte får den beskriven för sig. Som sagt, "Myten om den goda människan" får nog tas med en nypa salt även om det finns exempel på hennes existens.
    Ha dé

    SvaraRadera