måndag 15 augusti 2011

Besökte Vikenfesten

Hamnen i Viken - 2011-08-06
Hamnfesten i Viken är ett årligt återkommande evenemang, som brukar dra till sig massor av folk.
Eftersom vi bodde i Viken under ett antal år på 70-talet samt att vår dotter med familj bor i byn, tyckte vi att det kunde vara lämpligt att göra ett besök och inte minst träffa våra barnbarn.


Hela byn och en del utombys ifrån hade tagit sig till Vikens hamn.
Vädergudarna var nådiga denna dag och i alla stånden på hamnplanen var det full kommers. Det fanns att göra eller titta på för alla åldrar, inte minst för alla barn.


Det var kul, men jobbigt, att springa runt i
plastbubblan i poolen, tyckte Max.
Våra barnbarn Max och Malva var med andra ord fullt sysselsatta hela eftermiddagen. De vuxna kunde gotta sig åt korvar av allahanda slag eller titta på en modell av utbyggnaden av Vikens kyrka, som Kjell Cronert (lokal kändis) förevisade i ett av stånden. Kyrkan i Viken är väldigt aktiv med många olika arrangemang under året.


Räddningsaktion i hamnbassängen.
Sjöräddningssällskapet var i hamnen med sitt räddningsfartyg, som jag glömt namnet på, och visade hur man med hjälp av en vattenskooter kunde bistå någon som kapsejsat ute på sjön. Det var en modig liten kille som "kapsejsade" med sin optimistjolle inne i hamnen och som blev räddad just med hjälp av en vattenskooter.


Den här båten gick undan.
För de som var intresserade fanns det möjlighet att åka en tur med en enormt snabb gummibåt, som tog passagerarna på en fartfylld runda ute på Öresund. Det visade sig vara väldigt populärt eftersom den kom och gick hela eftermiddagen.


Ser det inte lite farligt ut? Men säkert spännande!
Det fanns även en klätterställning, i form av ett berg, att bestiga för de lite större barnen. Det var ganska högt, men alla som klättrade var förankrade i linor i fall någon skulle tappa greppet.


Lugna hästar mitt bland alla människor.
 Lite lugnare och kanske mer lämpligt för de mindre barnen var den rundtur i Viken, som kunde göras i en vagn dragen av två rejäla ardennerhästar (tror jag att det var). Mycket populärt även detta.


Här gjordes det goda affärer.
Ett populärt ställe denna fina dag, både för barn och vuxna, var glasskiosken, dit det var kö från morgon till kväll. Det var också tjusigt att se alla de segelbåtar, som dagen till ära, hade hissat flaggspel i sina master.

Vår svärson, Olof Engvall, var dagens speaker och intervjuade många av de lokala kändisarna, flera av arrangörerna samt en hel del av besökarna. En kändis, som inte bara är lokal, var sveriges nya hopp på damtennissidan, Johanna Larsson.


Johanna Larsson, vårt nya framtidslöfte på damsidan.
Hon gjorde verkligen en fin insats när hon spelade softtennis med många barn och ungdomar på den lilla provisoriska tennisbanan som riggats upp i hamnen.


Olof Engvall i intervjuartagen.
Hon visade sig vara en mycket trevlig ung dam och berättade intressanta saker, när Olof intervjuade henne. Bland annat fick åhörarna veta att hon för närvarande är rankad som nummer 44 i världen. Inte dåligt!

Det hade under dagen blivit många möten och samtal med före detta grannar och andra bekanta, från vår tid i Viken och efter fyra timmars spankulerande i hamnen, började det kännas i korsryggen på mig. Olof var också klar med sina åtaganden för dagen varför vi tog en saktmodig promenad, genom det underbara gamla Viken, tillbaka hem till familjen Engvall och något senare inledde vi vår hemfärd till Lödde.
Festen i hamnen var emellertid inte slut med detta. Framåt kvällen handlade det mycket om discodans för de lite äldre ungdomarna, men också om en utomhusgudstjänst nere vid stranden. Med andra ord fanns det saker att fortsätta kvällen med för var och en, beroende på intresse.
En fin dag på det hela taget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar